13 Οκτωβρίου 2021

ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!

  • Γράφει ο Ιωάννης Γλυκοφρύδης*
Στο συνέδριο που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη από την ICTPLUS στις 6-10-2021 συμμετείχαν περίπου 3000 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και οι ομιλητές ήταν εταιρείες με λύσεις για τις έξυπνες πόλεις αλλά και εκπρόσωποι ΟΤΑ και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Τα συμπεράσματα για την δημιουργία έξυπνων πόλεων είναι πλέον διαχρονικά και εστιάζουν σε λύσεις για την ψηφιακή μετάβαση με έμφαση στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι προσφερόμενες λύσεις χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς όπως:
Η αειφόρος ανάπτυξη για το περιβάλλον, την οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση οικολογικών λύσεων που χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών για την λειτουργία των έξυπνων πόλεων. Επίσης είναι αναγκαία η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.
Για την δημιουργία οικονομίας κλίμακας προτείνεται η συνεργασία των ΟΤΑ με επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς για την προσαρμογή των λύσεων στα μέτρα του κάθε Δήμου.
Οι δήμοι χωρίς ψηφιακές υποδομές και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων Δήμων και μέσω της παρακολούθησης ειδικών συνεδρίων όπου γίνονται πλέον με τηλεδιάσκεψη όπως το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe που φιλοξενεί ο Δήμος Λαρισαίων από 13-15 Οκτωβρίου.
Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον Δήμο και τα έργα να ακολουθούν ανοιχτά πρότυπα ώστε να διασφαλίζετε η δημιουργία ανοιχτού περιβάλλοντος με ποιο οικονομικές λύσεις.
Για τον συσχετισμό των συμπερασμάτων του συνεδρίου με τις ανάγκες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ, Θεοδώρων πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα.
Οι προσφερόμενες λύσεις πλέον ακολουθούν ολοκληρωμένη προσέγγιση όπως στην περίπτωση της εγκατάστασης Δημοτικού φωτισμού με LED σε στύλους που παρέχουν ταυτόχρονα WiFi με δικτύωση πλέγματος και επίσης παρέχουν την δυνατότητα τηλεχειρισμού συνολικά στον φωτισμό, στις θέσεις Παρκινγκ, στην συλλογή των σκουπιδιών, σε κάμερες ασφάλειας, στην ρύθμιση κυκλοφορίας, ελέγχου σε ενεργειακούς αισθητήρες κτιρίων κ.α. Ταυτόχρονα συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για την λήψη αποφάσεων που στοχεύουν στην βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων κοινοτήτων.
Για τον σχεδιασμό μιας «πράσινης πλατείας» π.χ. δεν αρκεί η απλή τοποθέτηση δέντρων και φωτισμού με LED αλλά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με αισθητική και λειτουργικότητα για τον πολίτη με φωτοβολταϊκά για την τροφοδοσία του φωτισμού, παγκάκια με παροχή για φόρτιση συσκευών, ενημερωτικών ψηφιακών πινακίδων, κ.α.
Είναι ξεκάθαρο ότι για την ουσιαστική δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος «έξυπνης πόλης» στον Δήμο μας σαν πρώτο βήμα είναι αναγκαία η δημιουργία τμήματος ΙΤ (Information Technology) με ευθύνη την σταδιακή υλοποίηση λύσεων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη έξυπνη πόλη. Όλοι οι Δήμοι που παρουσίασαν λύσεις είχαν τμήμα ΙΤ. Ο Δήμος μας το έχει άμεσα ανάγκη και θα πρέπει να επενδύσει στην ψηφιακή τεχνολογία για την μελλοντική ανάπτυξη του.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα βρεθούμε αρωγοί όλη η αντιπολίτευση μηδενός εξαιρουμένου.

*Ιωάννης Γλυκοφρύδης (Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ''αλλάzουμε ΜΑΖΙ'')