Από τα αρχαία χρόνια η μετακίνηση των ανθρώπων από τόπο σε τόπο, αποτελούσε δείγμα πολιτισμού,
παιδείας, αγάπης για μάθηση, αλλά και αναγκαιότητα επιβίωσης. Το ταξίδι, σαν έννοια είναι ενταγμένο στον πολιτισμό μας, αφού η λέξη "φιλοξενία'' είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ως έννοια είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον Ελληνικό τουρισμό. Η επιθυμία του ανθρώπου να ταξιδέψει και να γνωρίσει νέους τόπους, είναι συνυφασμένη με την ίδια του την ύπαρξη και είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πρώτος, ο επικός μας ποιητής Όμηρος, αναφέρει στο έργο του Οδύσσεια (α'3), ''Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω'' - "Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων".Στα χρόνια που πέρασαν και μέχρι τώρα, άλλαξαν πολλά. Η χώρα μας, ανέδειξε τον τουρισμό σε πραγματικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση, τις επενδύσεις, ενώ καταβλήθηκαν και καταβάλλονται προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο.
Η σταδιακή αντικατάσταση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, έδωσε ώθηση στην προσπάθεια δημιουργίας νέων ευκαιριών για τουριστική ανάπτυξη, νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μέσα από ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και μέσα από εξειδικευμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα νέων προορισμών, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν ισόρροπα σε κάθε περιοχή.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, είναι αφιερωμένη στο μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην παροχή ευκαιριών, εκτός των μεγάλων πόλεων και στη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Και ακριβώς αυτό το στόχο επιθυμεί να αναδείξει η φετινή διοργάνωση του ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου με θέμα «Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη». Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οργανισμός έστρεψε το ενδιαφέρον του προς την κατεύθυνση αυτή, αφού ''για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης, ενδυνάμωσης και δημιουργίας εσόδων''.
Η αγροτική παραγωγή, η προώθηση των τοπικών αγαθών που παράγονται, και η επιτυχής σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μπορεί να ανοίξει νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τον τόπο μας και μπορεί να στηρίξει σημαντικά τη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι αναπόσπαστο μέρος του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος, με την γαστρονομία και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη.
Η χρονιά, που διανύουμε πλήττεται από τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία του Κορωναϊού, σκορπίζοντας σε όλον τον πλανήτη φόβο και αβεβαιότητα. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της πανδημίας του Covid- 19 στον τομέα της φιλοξενίας, με τεράστιες απώλειες στα τουριστικά έσοδα της χώρας και των τουριστικών προορισμών, πρέπει να οδηγήσουν όλους τους εμπλεκομένους στον τουρισμό τοπικούς φορείς, στην αλλαγή στρατηγικής, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσφέροντας εμπειρίες στους επισκέπτες.
Η τουριστική πολιτική και οι στρατηγικές του Δήμου μας και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, είναι σημαντικό πλέον να έχουν ως κύριο στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, με την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του τόπου μας, για την ικανοποίηση των νέων αναγκών που αναδύονται. Σε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή για τον τουρισμό, όπου νέες συνθήκες διαμορφώνονται παγκοσμίως, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διαψεύσουμε τα αρνητικά σενάρια για την τουριστική ανάπτυξη, υιοθετώντας τον αειφόρο τουριστικό σχεδιασμό και τη διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, επιλέγοντας μια ''πράσινη'' τουριστική ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι η Παράταξή μας έχει καταθέσει προτάσεις, γενικότερα, για την τουριστική αναβάθμιση του Δήμου μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Τουρισμού.