Οι Παγκόσμιες Ημέρες και ο εορτασμός τους αποτελούν έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί, εδώ και
χρόνια, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας πάνω σε σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας.
Ένα τέτοιο γεγονός, αποτελεί και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, που εορτάζεται την 18η Ιουνίου και τιμάται με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Η βιωσιμότητα, είναι μια λέξη με πολλές σημασίες, με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ο βιώσιμος τρόπος συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε ατόμου και γενικότερα του συνόλου. Σημαίνει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες. Σημαίνει, ακόμα, ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει περισσότερα και καλύτερα πράγματα με λιγότερους πόρους. Επιπλέον, η βιώσιμη γαστρονομία έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινότητας.
Κύριο μήνυμα και στόχος του θεσμού, είναι η αειφόρος ανάπτυξη της γαστρονομίας, που δίνει έμφαση στην αποφυγή της σπατάλης και στη συσσώρευση του όγκου απορριμμάτων τροφής, στην ασφάλεια τροφίμων, στη διατροφή και στη θρέψη, στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τη σωστή διαχείριση πρώτης ύλης, στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η προσήλωση στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει οικουμενικά, στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων (περιβαλλοντικών, ανθρώπινων κ.α.), στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.
Για τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, έναν προικισμένο κι ευλογημένο τόπο, απ' άκρη σ' άκρη, ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας βιώσιμης γαστρονομίας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων και ενεργειών για όλους τους δημότες, τους πολίτες και τη δημοτική αρχή, για πολύ σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, που αφορούν στη σπατάλη της τροφής και τον όγκο απορριμμάτων τροφής, αλλά και στην ανάδειξη και στην προστασία των εξαιρετικών γαστρονομικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή μας.
Πλέον η τοπική μας γαστρονομία είναι καιρός να συνδεθεί άμεσα με το τουριστικό προϊόν του Δήμου μας, με την ανάληψη εξωστρεφών δράσεων που θα ενισχύσουν και θα διαφοροποιήσουν την εικόνα (image) του τουριστικού μας Δήμου. Ο Δήμος μας, παρά το γεγονός ότι εδώ παράγονται, μεταποιούνται και παρέχονται εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα
(εξαιρετικό ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητα αγροτικά προϊόντα, μέλι, κρασί, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, εξαιρετικά γλυκίσματα κ.ά), παρά την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, παρά την προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων της ευρύτερης περιοχής μας, που είναι συνυφασμένα με τη γαστρονομία, δεν έχει καθόλου αξιοποιήσει τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Ίσως τώρα, με γνώμονα τα δεδομένα αυτά, ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, αλλά και με τους πολίτες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς (αγροτικός τομέας, μεταποίηση, φιλοξενία, εστίαση) στην ευρύτερη περιοχή, να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας ανάδειξης των τοπικών προϊόντων που συνδέονται με τη γαστρονομία, με διάφορες δράσεις που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη, την επισκεψιμότητα, τις συνεργασίες, τη φήμη του Δήμου μας, ως αναβαθμισμένου τουριστικού προορισμού.
Οι σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολλές, καθώς επίσης και οι δράσεις που θα μπορούσαν να οργανωθούν άμεσα, όπως:
♦ Η Διοργάνωση Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, με έκθεση προϊόντων της τοπικής μας παραγωγής, με καλαίσθητα περίπτερα στην παραλία του Λουτρακίου και των Αγίων Θεοδώρων.
♦ Η Διοργάνωση Φεστιβάλ Διαγωνισμού παρασκευής τοπικών εδεσμάτων, διαφόρων παρασκευών με αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.
♦ Η ενεργή συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού, των τουριστών και του αστικού πληθυσμού, σε αγροτικές και παραγωγικές ασχολίες, με τοπικά προϊόντα, που θα προσδώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στη βιωματική διαδικασία σε αυτούς που συμμετέχουν.
Οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν και να διοργανωθούν για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας είναι ποικίλες, και τα οφέλη για τον Δήμο μας είναι σαφέστατα πολύ σημαντικά.
Δήμος μας, που είναι ευλογημένος, από τη φύση, με το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον, με την εξαιρετική ποιότητα του νερού, με τη μοναδική ποιότητα και γεύση των προϊόντων που παράγει και μεταποιεί, με υπέροχους και δημιουργικούς κατοίκους, αξίζει να ευαισθητοποιηθεί, να σταθεί αρωγός και να ενεργοποιήσει τους τοπικούς παραγωγούς και τους πολίτες, στην αξιοποίηση των αρχών που πρεσβεύουν οι έννοιες της βιώσιμης και αειφόρου γαστρονομίας, με σεβασμό στην ποιοτική παραγωγή, στην κατανάλωση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, με στόχο την τουριστική του ανάπτυξη αλλά και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ομάδα εργασίας Δημοτικής Παράταξης ‘‘αλλάzουμε Mαζί’’