Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», το έτος 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από την εξάρτηση, τη χρήση και την παράνομη διακίνηση των Ναρκωτικών και των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Στη χώρα μας, το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες αποτελεί πραγματική μάστιγα και απασχολεί χιλιάδες συνανθρώπους, καθώς και οικογένειες που βιώνουν τραγικά περιστατικά, σε καθημερινή βάση, με οικεία πρόσωπα που είναι εξαρτημένα.
Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες ουσιών, που έχουν εμπλακεί στον ατέρμονο αυτό φαύλο κύκλο της εξάρτησης, βαδίζουν σ’ ένα δρόμο δύσκολο και μακρύ, όπου λόγω των συνθηκών που διαβιώνουν ωθούνται στην απόγνωση, στο περιθώριο και στην αποξένωση. Οι τοξικομανείς είναι ουσιαστικά βαριά ασθενείς, που βιώνουν έναν προσωπικό ανηφορικό Γολγοθά, ο οποίος απαιτεί σθένος, θέληση και αντοχή. Για τους χρήστες ναρκωτικών, αλλά και για τις οικογένειές τους, η κατάσταση της εξάρτησης, είναι αδιαμφισβήτητα μια μαραθώνια διαδρομή με πολλές διακυμάνσεις, αδιέξοδα, ανηφόρες, κατηφόρες, μέχρι να φτάσει κάποιος στην τελική ευθεία, στην ευθεία της απεξάρτησης, της σταθεροποίησης, της επανένταξης και τελικά της αναγέννησης.
Διαπιστώνουμε ότι οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών αντιμετωπίζονται, από την πλειοψηφία, σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού και είναι τοποθετημένοι στο περιθώριο της κοινωνίας. Μιας κοντόφθαλμης κοινωνίας, που τους παραγκωνίζει, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει ότι οι άνθρωποι αυτοί, είναι ουσιαστικά ασθενείς και χρειάζονται μέριμνα.
Μέριμνα, Απεξάρτηση, Επανένταξη, Στήριξη είναι οι λέξεις κλειδιά για την πολιτεία, για τους φορείς και τους θεσμούς και για την τοπική κοινωνία.
Η τοπική μας κοινωνία, δυστυχώς, δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τη μάστιγα των ναρκωτικών και είναι αυτή που οφείλει να ηγηθεί, με ενέργειες και δράσεις, για την ευαισθητοποίηση όλων των συνδημοτών μας. Πάνω απ’ όλα ο Δήμος Λουτρακίου -Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων και τα Νομικά του Πρόσωπα, τα οποία άπτονται του αντικειμένου της μέριμνας, της υγείας και της προστασίας των πολιτών, οφείλουν, ως θεσμοί πρωτίστως, να αφουγκραστούν και να σκύψουν με φροντίδα και έμπρακτη μέριμνα σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη, καθώς και στις οικογένειες.
Πριν όμως από αυτό, ο Δήμος, οφείλει να αναλάβει δράσεις και να υλοποιήσει ενέργειες, με ημερίδες, ανάλογες ενημερωτικές διαλέξεις και εκδηλώσεις με πρόσκληση ειδικών επιστημόνων για την ενημέρωση, αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, της νεολαίας, των μαθητών, των γονέων, και των κοινωνικών ομάδων, προς αποφυγή εμπλοκής και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην πρόληψη, για να μην φτάσει ποτέ η νεολαία μας στο κατώφλι της εξάρτησης.
Σήμερα, γίνεται επιτακτική ανάγκη, εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Ο Δήμος μας οφείλει να σκύψει με αγάπη και ευαισθησία πάνω στη νέα γενιά, δίνοντας προτεραιότητα στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και αποτροπής της νεολαίας, από κάθε είδους εξαρτήσεις. Όλα τα άτομα είναι πολύτιμα, απαραίτητα και κανένα δεν περισσεύει.
Ομάδα Εργασίας της Δημοτικής Παράταξης ‘’αλλάζουμε ΜΑΖΙ’