Γράφει ο Ιωάννης Β. Καραπανάγος
Το ένδοξο τουριστικό παρελθόν του Λουτρακίου είναι ένα αναμφισβήτητο διαχρονικό γεγονός, το οποίο επιβεβαίωνα, όταν συμμετείχα σε συνέδρια, συνεδριάσεις και συσκέψεις, αρμοδιότητάς μου, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το έτος 1988 και μετά.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου, στο εξωτερικό, διένειμα σε συνέδρους, όταν ήταν δυνατόν, έντυπο πληροφοριακό υλικό για το Λουτράκι, το οποίο, ως επί το πλείστον, μου έδινε η Δημοτική Αρχή. Ένας σημαντικός αριθμός, εκ των συμμετεχόντων, καθώς παραλάμβανε τα τουριστικά φυλλάδια, μου γνωστοποιούσε ότι είχε επισκεφθεί το Λουτράκι, τις δεκαετίες ’70 και ’80 και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών πάνω από δύο φορές. Λιγότεροι ήταν αυτοί που είχαν επιλέξει το Λουτράκι τη δεκαετία΄90.
Δυστυχώς, παρά τις επαφές που διατηρώ με άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό και χωρίς να αποτελεί σχήμα λόγου ή υπερβολή, δεν έχω συναντήσει ή επικοινωνήσει με Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος να με πληροφορήσει ότι είχε συμπεριλάβει, στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, το Λουτράκι, κατά τις δεκαετίες 2000 και 2010.
Μετά από έντονο προβληματισμό, για το αν αποτελεί βέλτιστο εργαλείο επικοινωνιακής έκφρασης η χρησιμοποίηση του Brand Name του Λουτρακίου, όπως υφίσταται σήμερα, για τον εξωτερικό και τον εσωτερικό τουρισμό, κατέληξα ότι, το Rebranding, αποτελεί αναγκαιότητα γιατί, αφενός μεν επαναπροσδιορίζει και επικαιροποιεί το Λουτράκι, ως προορισμό, στην Πανελλήνια και Διεθνή Τουριστική Αγορά, αφετέρου δημιουργεί τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για νέες υποδομές ή ανάπλαση των υπαρχόντων, ώστε να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης.
Έχουμε, πλέον, ως διευρυμένος Δήμος, τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, από τους Αγίους Θεοδώρους έως τη Μαυρολίμνη, τα οποία είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο αναδημιουργίας και περαιτέρω αξιοποίησης για την τουριστική προβολή.
Διαθέτουμε δύο Κόλπους (Κορινθιακός, Σαρωνικός), Αρχαίo Δίολκο, Διώρυγα Ισθμού, Δίαυλο στη Λίμνη Ηραίου, Φάρους (Μελαγκάβι, Σουσάκι), Παραλίες -Τοπικούς Παραδείσους (από Πευκάκια έως Μαυρολίμνη)- Αρχαιολογικούς Προορισμούς (Αρχαία Κρομμυώνα, Ίσθμια, Ρωμαϊκή Έπαυλη, Ηραίον), Θερμαλισμό, Πόσιμο Μεταλλικό Νερό, Υδροθεραπευτήριο, Θρησκευτικούς Προορισμούς (Εξωκλήσια, Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια), το Ηφαίστειο Σουσάκι και άλλα.
Εδώ και χρόνια, έχω πραγματοποιήσει έρευνες για το θέμα, τις οποίες έχω παρουσιάσει, τόσο σε ιστολόγια όσο και στην εφημερίδα το Βήμα Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, στην προσπάθειά μου να αναδείξω, ως άμεση προτεραιότητα, την ανάγκη ανακατασκευής περιοχών του Δήμου μας. Ειδικότερα την ανάπλαση της παραλίας ‘‘Πευκάκια’’ των Αγίων Θεοδώρων, της Αρχαίας Κρομμυώνας, του Ισθμού, του Αρχαίου Διόλκου, της Ρωμαϊκής Έπαυλης, του Παραλιακού Πεζόδρομου, του Ιερού Ναού της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στα Καλάνησα και της Λίμνης Ηραίου Περαχώρας.
Επιπλέον, η Έλευση του Προαστιακού στην οδό Αιγαίου, η Επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και η Λειτουργία του Λαογραφικού της Μουσείου, η Αναβίωση των Ισθμιακών Αγώνων, η Αξιοποίηση της Μαρίνας της Μαυρολίμνης, η Προβολή όλων των Παραλιών του Δήμου και του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στον Σχίνο, η Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού, καθώς και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως της στάθμευσης και του κυκλοφοριακού, θα συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να προσελκύσουμε, εκ νέου, τουρίστες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η τουριστική προβολή του Δήμου μας πρέπει να βασίζεται σ΄έναν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόσθεσμο και μακροπρόθεσμο, στρατηγικά, στοχευμένο σχεδιασμό, για να συμπεριληφθεί και πάλι το Λουτράκι, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές, στους πιο αναγνωρισμένους Διεθνείς Τουριστικούς Προορισμούς Υψηλού Κύρους.
Όμως, η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και το παρακάτω, πρόσφατο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, αφυπνίζει συνειδήσεις, υπαγορεύοντας την άμεση λήψη μέτρων, αφού είναι προφανές ότι η τουριστική αναβάθμιση του Δήμου μας είναι μονόδρομος.
ΜΑΪΟΣ 2020
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Παραλία''Πευκάκια''
Κατάσταση προβλητών